Kiek over Diek: Weiwerd Heveskes Oterdum

De treurige en schandelijke vernietiging van de Oost-Groningse dorpjes Heveskes, Oterdum en Weiwerd in de zeventiger jaren van de 20ste eeuw is uitgebreid tot in het kleinste detail gedocumenteerd.

 

In het kader van zijn KIEK over DIEK-project reisde FilmFabriekGroningen door het gebied waar deze dorpjes ooit lagen, en stelde vast dat wat nu al meer dan veertig jaar geleden gebeurde een mens blijft verbazen en verbijsteren.

 

Bij de fotoreportages op deze pagina zijn links geplaatst die de geïnteresseerde lezer kunnen helpen meer inzicht te verkrijgen in de lotgevallen van Heveskes, Oterdum en Weiwerd. De bronnen die FilmFabriekGroningen voor deze pagina heeft gebruikt zijn: HET DIGITALE ARCHIEF VAN DE OOSTERHOEK en WIKIPEDIA

Weiwerd

Heveskes

Van het dorpje Heveskes rest nog het NH kerkje. Het verhaal van Heveskes illustreert de ingrijpende veranderingen in het Nederlandse landschap tengevolge van de oprukkende industrialisatie. Tegelijkertijd maakt de conditie van het kerkgebouw iets zichtbaar van de ontwikkeling van het christendom in den lande. De vroomheid van weleer leeft voort in verbrokkelde graven. Wie gevoelig is voor de wonderbaarlijke combinatie van een onttakeld godshuis en een gigantisch chemiepark, zal Heveskes zeker weer opzoeken.

Oterdum

Van Oterdum vind je alleen nog de oude, bemoste grafstenen op de Eemsdijk langs de Valgenweg vlakbij Farmsum. Die stenen markeren de plek waar ooit het kerkje van Oterdum stond, en waar het dorpje aangeschurkt lag tegen de oude dijk. Als je op de hoge dijk staat en die grafstenen ziet, is het moeilijk je voor te stellen hoe Oterdum en omgeving er uit hebben gezien. Foto's, gedichten, filmmateriaal, krantenknipsels, schilderijen, de verhalen van bewoners zijn zeer bruikbare hulpmiddelen om een beeld te krijgen van het lot van Oterdum. De bezoeker van deze webpagina wordt dan ook aangeraden de hieronder vermelde links te openen.

Links:

Rondleiding Oterdum

De Verdwijning van Oterdum (amateur filmmateriaal: zeer de moeite van het bekijken waard)

 Klik hier voor meer 'Kiek over Diek' fotoreportages. Reageren? Klik hier